středa 27. března 2013

Hotovo

 Tak jsem se pochlapila. Skoro na poslední chvíli :)
 Ze sklepa donesla tašku a koupila větve. S jejich ozdobením pomohla v teple domova MDOD. Já vyrazila ven a málem umrzla  ;) - stále se tu drží -1,5°C. Zítra má být tepleji. Počítám, že v nížinách a proto vyrážíme do hor :)
 




 
Doma za okny všechno raší , kvete a voní. Tak to má být!



neděle 24. března 2013

Játrové knedlíčky

  Další pokus. Patří mezi pár receptů , které jsem stihla podědit po mé babičce. Do svatby jsem se do vaření vůbec nehrnula a několik let po ní moje babička umřela a tak jsem moc dookoukat nestihla. Škoda. Její kuchyně "holky z vesnice" by se MDH moc líbila ;) Už mám políčeno na placky se škvarkama, které si pamatuju a nedávno jsem na ně zahlédla postup!
    Ale zpátky ke knedlíčkům. Babička, bohužel,  s tou dlouhou praxí patřila mezi ty kuchařky, které hojně používají pojmy jako "přiměřeně", "asi", "hrst", "špetka", takže můj záznam jejího receptu je vlastně pouhý výčet surovin :)) S tím se mně osobně pracuje velmi špatně, neboť jde o metodu "pokus omyl" a to už jsem určitě zmiňovala moc nemusím. Zhruba před dvěma týdny proběhl pokus po x letech - takže to, co jsem kdysi vyzkoumala, nezapsala, zapoměla ... Knedlíčky nebyly špatné, jen trochu bez chuti a obrovské :) Dnes byl pokus o kapánek lepší, ale pořád se mi to nezdá ono...
  Ingredience

  Játra naškrábat nožem - tentokrát jsem je pro jistotu ješte rozmixovala, ale příště už budou zase jen nakrábaná.

  Cibulku lehko osmahnout na másle s částí strouhanky


   Smíchat se zbytem strouhanky, pepřem , solí, vajíčkem, česnekem a muškátovám květem


   Namočenýma rukama vytvarovat kuličky


   A šup do vařícího se vývaru

Zahradní pléd - TaDá!

  Hotovo! Je to fakt super rychlovka. Velmi pružné, velmi poddajné takže změřeno naležato - ve smrsklém stavu - má cca 140 x 70 cm.
  Už mám v plánu další barvu po sebe a objednávku od MDM ;) Jo a taky budou ze 4 přaden ;)




sobota 23. března 2013

Sluníčko za okny


 Jaro! Už už by se člověk, já, chtěl radovat. Pohled na teploměr ale nic moc. Přesto, poté, co jsem zahnala ranní migrénu - btw tak silnou, že se i manželovi zželelo a převzal péči o chlapečky - ,uvařila dvě polévky a zpracovala - tedy naložila do pračky - týdenní haldu prádla, jsem začala googlit inspiraci.
něco nového do stinného kouta zahrady


něco nového, popínavého


něco barevného půdopokryvného

 
Jsem zvědavá, co z toho se mi povede zrealizovat! :))

Valašská kyselica

 Dnes ráno jsem před odjezdem chlapské části rodinky na fotbal doporučila MDH, aby se také najedl u McD, protože k obědu vařím jen polévku."Tak uvař takovou tu bílou se zelím." Marně jsem se bránila s tím, že jsem takovou nejen nikdy nevařila, ale ani nejedla, tudíž vůbec netuším.... "Tak si něco vygoogli!" Zatracená technická revoluce! :))
 O krkonoškém kyselu jsem vygooglila, že je potřeba chlebový kvásek. Tak to teda fakt nedávám ;). Kulajda je sice bílá, ale bez zelí... Začala jsem tedy listovat - The Old Fashioned Way - pár ročníky časopisů o vaření a jako nejpodobnější požadavku mi padla do oka právě kyselica.( F.O.O.D. 11/5)
 V jednom hrnci se vaří zelí s kmínem


 V druhém brambory, houby, koření a bylinky


  Po změknutí brambor a slití do jednoho se osmaží cibulka, slanina, klobása (tu jsem na skladě neměla, takže bez), mouka. Pak se zalije mlékem.


  Obsah pánve se vlije do hrnce a dvacet minut na mírném ohni provaří
  Nakonec zakysaná smetana a dochucení - sůl pepř.


  Teď už jen čekám na vrchního degustátora. Počítám, že zbytek rodiny řekne své oblíbené "fuuuj, to nejím!" :))

pátek 22. března 2013

Zahradní pléd

  Přesně podle rady z blogu ;) jsem koupila tři kluba příze Lada. Béžové. Přikoupila jsem háček číslo pět a hurá na zkušební vzorek. Nemyslela jsem si, že jsem úplně nezručná nebo snad nechápavá, ale opravdu mám skoro chuť napsat, že navdory návodům jsem nakonec pochopila :)) Nějak mi to hlava nebrala. Vzor jako takový ano, ale otočky a další řady!  Měla jsem pocit, že čím víc jsem rozklikla videí, tím víc jsem zmatená... :)

 
 

Opravdu to hezky roste... Jen nevím, jestli tři budou stačit ;) Každopádně došlo i merino na MSB, takže objednávka do Vlnapu je na spadnutí.

Výzdoba

  Tak konečně jsem se k tomu včera dostala. Ne, že by nebyl čas, ale pořád jsem čekala na sluníčko a teplíčko. To by ale podle všeho do Velikonoc nebylo, takže přes opravdu chladno a lehké sněžení....
 Tu venkovní jsem pěkně odflákla. V rychlosti jsem zlikvidovala chvojí  a pověsila věnec.


Vrbové větve jsem jestě ani nekoupila ;(
V kuchyni jsem pověsila svoje výtvory - letošní vajíčka...


a přidala loňské zajíčky

Po domě roznosila slepičky a spol.


Jarní nálada se ani tak nedostavila ;( To sluníčko by to vážně chtělo.
 I Rusty je už připraven ;)

úterý 19. března 2013

Chlupaté knedlíky

  Termínus technikus naší rodiny. K chlupatým knedlíkům z českých kuchařek mají daleko a při pobytu na Slovensku jsem zjistila , že se nápadně podobají jejich strapačkám :) Kdo ví, kde já mám vlastně kořeny :)) Kdysi se na ně chodívalo k mamince MDF. Pak se je naučila MDM a pak samozřejmně i já ;) Nevím, jak je na tom MDSiL, ale počítám, že i tam k tomu jednou dojde :)
  Zrovna včera MDH projevil přání vepřové pečínky. Příloha byla jasná.
  Takže "step by step"






Mňam!

Krakonoš?

 Tak toho jsem vyfotit zapoměla. Ale, co pamatuju - dobře deset let zpátky - je pořád stejný. On i jeho policajt i čert. Klobouk dolů. Sice si svoji obětavost kompenzují alkoholem, ale to k tomu asi už zkrátka patří ;)

                 btw ten čert má na sobě opravdu jen trenýrky- nechápu, ze mne by byl rampouch.

 Pro letošní akci opravdu nemohlo vyjít lepší počasí. Sněhu na závod masek bylo dost, sluníčko příjemně hřálo.... Kluci se vrátili do let ještě dětštějších než teď prožívají :) Svezli se na kolotoči a umělecky nazdobili vlastní perníčky.



Skauti upletli největší pomlázku , jakou jsem kdy viděla. Měli opravdu co dělat ;) Vydražena byla za 1300Kč. Jo - a já nenápadně přihlížela, když se jeden ze skautů marně :) pokoušel naučit MDH jednu menší uplést... I got it! Ne, že bych to potřebovala, ale kdo ví ...


 
 
MLT stříleli z kuše a luku, bojovali jako rytíři, počítali ulítlé balonky, snědli kde co. A takhle se při hodu sekerou pochlapil MDH


Protože nám z postávání byla časem přece jen zima, vydali jsme se na procházku z grogem a po cestě zpátky MDH a LK zamířili domů. My, zbývající dva, jsme se ještě vrátili na vystoupení folklorního souboru a šermířů. Mami , takhle mě vyfoť, ať brácha závidí...

Ranní pohled

z postele byl sice lákavý, ale já, teplomilné stvoření, jsem ještě pár hodin počkala ;) MDH vyrazil s lyžema do mínus osmi. My (já a MLT) do příjemné nuly a sluníčko slibovalo další vylepšení ;)
  Sněhu byla spousta a já doufám, že ještě dva týdny vydrží ;)



 
To válení není po střetu na lyžích - takhle si mí drobečkové představují veselé pózování pro fotografování...

Už!


středa 13. března 2013

Pelíšek I

  Jasně, že mi to nedalo (deka nedeka ). Hned jak jsem si vzpoměla, že mám v záloze napáraný materiál jsem se do toho ještě včera večer dala.


  První pokus nevyšel rozměrově. Ještě , že párání jde tak rychle :)


  Musela jsem zkrátit základní střední řetízek. Pak už to sedlo. I materiál vyšel úplně na ceňťák ;)


 
PS: zeje prázdnotou :)) joo, kdyby to tak byl prázdný plastový koš na prádlo nebo prázdná papírová krabice od čehokoli... :)) to by byla parádááá!