úterý 31. května 2011

poslední květnový

den by měl být fajn.  Krásné počasí. Úplně letní. Ani mráček, ale pofukuje příjemný větřík. Něco málo jsem popracovala a ještě popracuju na zahradě. Nějak mi ne a ne kvést. Čekám kopretiny, krásnoočko a rudbékie. Ani pivoňky se do toho zatím nepustily. Jen jedna jediná růžová, kterou zřejmě mám. Zbytek vypadá na bílé... Ooops - teď jak o tom přmýšlím , zapoměla jsem, že kvetou vajgélie.

 Krásně, dokonce tak, že jsem se rozhodla, že uhynulý ořechoplodec nahradím další. Zkusím vybrat další barvu a hlavně už žádné kupovaní levných malinkých rostlinek. Pěkně vzrostlou to chce hned! ;) Vzadu na zahradě mi vykvetla žlutá kručinka a bílé a fialové kosatce a pár orlíčků. Ty jsou stísněné živým plotem, tak se ji do toho moc nechce. Ani se nedivím. Čemu se divím je to, jak profesionální a ne malou částkou zaplacený zahradník dokáže tak nepřemýšlet. No nic.

Odpoledne dorazí moji rodiče a večer jdeme do divadla. Trochu se bojím, že v něm bude horko. Stařičké malé Branické divadlo určitě nemá klimatizaci. Snad bude aspoň představení stát za to a povede se nám schladit poté na večeři v resturaci na Vltavě ;)

neděle 29. května 2011

a nový den


může začít ;) Nový hrnek na kávičku. Včerejší úlovek z keramických trhů. Ještě, že jsme jeli. Já a MLT. Počasí ráno vypadalo všelijak a taky mi celý den byla zima. Až odpoledne vykouklo sluníčko. Přesto prodejců bylo úplně plné náměstí a kupujících pěkné davy. Keramika všeho druhu. Já se pokochala u stánků a pobavila s rodinkou, kluci se potěšili s babičkou. Společně jsme vybrali dárečky pro učitelky do školky.
Dnešek, co se počasí týká vypadá mnohem lépe. Nemáme žádné velké plány. Nejspíš budeme jen kolem domu. Chlapy možná vyšlu na kole. K obědu bude květák a taky se chystám upéct štrůdl. Nějak se nám nakupila jablka ;)

...všechno je jinak. právě jsme byli pozváni na návštěvu ... na oběd ... na grilování! jen do toho ještě zakomponovat vyzvednutí momentálně 30km od domova vzdálené MDMD..... ;)

pátek 27. května 2011

před pár dny


jsem si koupila novou sukýnku domácí ;) . V sekáči. Za sedmdesát káčé. Radost veliká. Doma totiž sukně nosím nejraději. Nikde neškrtí , netáhnou. Dají se kombinovat s různými tričky, takže při mé časté neopatrnosti při vaření stačí vyměnit triko a jede se dál ;) V létě se navíc dost často pohybuji venku, tak abych mohla neomezeně měnit modely ;) a byla kdykoli připravená vyrazit v domácím mezi lidi. Ať už na rychlý nákup nebo na procházku či zmrzku s dětma. Z té radosti jsem se rozhodla vyrobit nový "oděv" i pro můj letošní oleandr. Přízi Standard jsem měla doma nakoupenou, vzor víceméně daný. Tak jen poměřit a honem na to.



pondělí 23. května 2011

z poměrně slušně

našlápnutého dne se stalo líné pondělí. Ráno to začalo ve slibném tempu. Zatímco MLT snídali, vyřídila jsem pár e-mailů. Poté co jsem odvezla jednoho do školky, jsem s druhým dojela na kontrolu na ušní.Všechno v pořádku. Cestou do školky pokus o koupi sandálů sice nevyšel, ale byl ;) Ze školky malý nákup, aby zbytek rodinky - MDH jako obvykle, MDOD má prázdniny a MDMD se doma vzpamatovává z chirurgického zákroku -  měl přes den co jíst. Fofrem převléknout. Oteplilo se. Zkontrolovat poštu. A hurá na kávičku. Když jsme probraly, co jsme potřebovaly, povedlo se mi koupit ty sandály. Doufám, že jsem odhadla velikost. Po příjezdu domů jsem se silně zpomalila. Něco málo poklidila v kuchyni, něco málo udělala na zahradě a trochu posurfovala. Zkrátka tu tak nějak chodím od ničeho k ničemu :) Za chvíli to začne. S MDH na metro, pro chlapečky, na veterinu, domů, večeře atd. Už se těším, že bude živo ;)

PS: sandály jsem neodhadla, takže jsem si po večeři (hory palačinek na přání) "sfrkla" pro větší :)) Přece jen to byl den jak má být ;)

sobota 21. května 2011

mít na zahradě

Juglans regia "statný opadavý listnáč s černošedou borkou" znamená mít o zábavu postaráno. Od jara do podzimu z něho něco padá. Množství všeho padajícího je přímo úměrné velikosti stromu. Logicky. Ten náš je veliký hodně. Takže ... od půlky dubna padají jehnědy "samčí květy, relativně tlusté, žlutě až žlutozeleně zbarvené a vyrůstají na loňských větévkách" a samičí květy "se dvěma laločnatými bliznami". Hned poté co začnou dorůstat listy "lichospeřené, 3-4 jařmé, složené zpravidla z 5-9 lístků", začnou i průběžně opadávat. Jen co dopadnou poslední zbytky květů, už padají malinké a postupně větší a větší neuspěšné plody "oříšek obalený zdužnatělou češulí s kamenným oplodím". Koncem léta začnou padat ořechy. Buď ve slupce a nebo zvlášť ořech, zvlášť slupka. Nevím, která varianta je horší. Postupně, s blížícím se podzimem, se přidávají listy. Nejhorší je hledat ořechy mezi listy.  To množství, které chceme sníst je nutné posbírat  před tím. Samotné opadávání listů  je velmi dlouhý a únavný proces. Ty, tedy jejich kupička či vrstva, jsou  totiž, nevím proč, agresivní a za pouhých pár dní dokážou dost poničit trávník. Je nutné každý den uklidit, nebo aspoň ohrabat z trávy, to, co spadne. Celý rok je padavost všeho závislá samozřejmě i na síle větru. Při silnějším foukání dopravázejí běžné části ještě kusy větviček a větví. Když dopadne poslední svinstvo ;) a trávník je pár dní čistý, začne pomalu padat sníh :)
Letos nastala jiná varianta. V čase , kdy listy narosty zhruba deset centimetrů, přišel mráz a všechny dočerna spálil. Tak momentálně každý den hrabeme a zametáme opadané černé suché zbytky. Navíc letos nebude stín. Jediná užitečná vlastnost tohoto našeho pokladu. Pozitivní je, že nebudou na podzim haldy opadaných listů a koše ořechů, které stejně nestíháme zpracovat ;)

pondělí 16. května 2011

můj dnešní

úlovek bude velkou výzvou ;) Ješte jsem nestačila ani všechno prolistovat a už se mi sbíhají sliny. Doufám, že easy opravdu znamená easy ;) Jdu listovat dál. Třeba objevím nějakou mňamku , na kterou mám doma potřebné suroviny a k nějakému pokusu dojde už dnes....

středa 11. května 2011

padlí

sovětší vojáci prominou. Manžel mojí VBF se v sobotu ( v rámci svého příležitostného zaměstnání jako řidič autobusu) zúčastnil slavnostního kladení věnců u památníků vojáků Rudé armády. Jeden svazek rudých karafiátů zbyl a tak jsem ho dostala ke Dni matek :)  Společně jsme zavzpomínali na čestné stráže a básničky oslavující rudoarmějce z našeho pionýrského dětství a působení v recitačním kroužku :)
Je zvláštní, že takovou , zdánlivě lehkou, úpravou dějin to kdosi kdysi vlastně všechno obrátil naruby.

Ve váze se kytice vzpamatovala a krásně voní.

čtvrtek 5. května 2011

když mně

svrbí háček, dělám občas neuveřitelné věci ;) Kdyby mi někdo před pár lety řekl, že budu mít doma obháčkovanou krabičku kapesníčků, asi bych na něj volala Chocholouška. Teď jsem, inspirovaná N, víceméně okopčila tu od The Royal Sisters.



Někdy se trochu bojím, co bude dál :))

úterý 3. května 2011

tak to máme černé

na bílém. Přijata. MDMD. Na osmileté gymnázium. Sice její průběžné výsledky nasvědčovaly tomu, že to dobře dopadne, ale přesto... bylo potřeba složit přijímací zkoušky.  Povedlo se. Dvacátýčtvrtý výsledek ze stodvacetisedmi zúčastěných. Mezi přijímanými čtyřicetiosmi jsou i všechny její kamarádky, takže parta jede dál :) Škoda, že překlad celkem běžné anglické fráze se v češtině tak málo používá. Tady je opravdu na místě.
I´m very proud of you Kaja! ;)

pondělí 2. května 2011

letošní zimu

mi na zahrádce nepřežilo pár ořechoplodců. Tedy nejsem si tak úplně jistá, jestli to bylo zimou nebo mým jarnín řezem ;) , každopadně dva musím vykopat a nahradit novými. Snad nejsou moc úzkoprofilové zboží. Pivoňky přežily všechny, ale stejně bych ještě jednu dvě chtěla přikoupit. Skoro celá vymrzla - ta opravdu bez mého přičinění - kručinka. Hosty ještě nestihly prorazit skrz mulč. Koncem týdne se chystám do zahradnictví. Snad budu úspěšná.
Momentálně mi nejvetší radost dělají bergenie

a vonící bobkovišně